Stopp krigen i Syria!

President Assad
President Assad

I et demokrati som det norske, burde det være større rom for å diskutere utenrikspolitiske forhold. Det er sannsynligvis mangelen på opposisjon som gjør at debatten i stor grad uteblir. Vi trenger en fredsbevegelse som sier nei til mer krig. Det er trist at vi på rene reflekser bare støtter USA uansett. Norge er den snilleste gutten i NATO-klassen. Det er ikke tilfeldig at Jens Stoltenberg ble generalsekretær i NATO. I blodtåka etter «seieren» i Libya, skulle «den arabiske våren» eksporteres til Syria. Det ble starten på enda en tragedie. Mange er fordrevet.  4 milioner flyktninger har forlatt landet. Krigen har pågått i 4 år, og det er foreløpig ingen løsning i sikte.

Galt har det gått i Libya også. Før krigen i Libya var president Muammar Gadafi på besøk i Italia. Der lovet han å stanse menneskesmuglerne fra Benghazi. Etter det startet den internasjonale kampanjen mot ham. Gadafi ble sammenlignet med Hitler og ble framstilt som en stor trussel mot sitt eget folk. Sett i ettertid, er det enkelt å se at kampanjen lignet på den om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen. FN ga mandat til å etablere en flyforbudssone, og til å beskytte sivilbefolkningen med alle midler. FN-mandatet ble misbrukt til å beseire Libya militært. Sør-Afrikas president ble nektet å mekle fram en fredelig løsning. Norge og fem andre NATO-land sto bak bombingen.

I sommer har menneskesmuglerne fra Benghazi hatt travle dager. Sammen med diverse jihadistiske terroristgrupper og andre banditter, styrer de i ruinene av Libya. Norge har et betydelig ansvar for de mange flyktninger som krysser havet fra Libya til Italia. Vi var av dem som bombet mest, derfor er ikke Libya lenger en velferdsstat som skaffet arbeid til flyktninger fra mange afrikanske land. Landet er ødelagt av de som skulle beskyttet sivilbefolkningen.

I midtøsten kan de kongelige oljediktaturene steine, korsfeste og kappe hoder eller hender etter eget ønske. Helt andre regler gjelder for sekulære diktatorer som går i dress og kaller seg presidenter. Syria har ingen demokratisk tradisjon. Etter 1. verdenskrig ble landet en fransk koloni. Maten er god og utdanningsnivået er høyt. President Assad ønsker ikke samme skjebne som sine kollegaer i Irak og Libya. Syria har mektige allierte. Derfor finnes det ikke noen militær løsning.

I følge Kåre Willoch er ikke væpnet revolusjon tillatt i noe land. De som griper til våpen mot sine myndighetene i Syria, blir kalt for terrorister. Mange av disse kommer fra andre land. Herunder både fra Russland og vest-Europa. Regionale aktører spiller en sentral rolle. IS ligner på den franske fremmedlegionen. Rekruttene legger handa på den hellige boka og sverger troskap. Etter endt tjeneste får soldatene en ny identitet og statsborgerskap i den islamske staten. Spørsmålet er: Hvem betaler lønningene?

Det er grunn til å tro at de rojale oljediktaturene i gulfen står bak IS og lignende grupper. Særlig Saudi-Arabia og Qatar er dypt involverte aktører. De er ikke alene. Tyrkia spiller en nøkkelrolle. Den oljen fra Irak som IS selger, smugles gjennom Tyrkia. IS får både mannskaper og våpen gjennom Tyrkia. Både kurderne og syriske myndigheter framstår som Tyrkias fiender. Derfor er jihadistene en naturlig alliert for Tyrkia. Staten Israel har for tiden Syria, Iran og Hisbolla blant sine viktigste fiender. Det påstås at israelske instruktører har trent jihadister fra Nusrafronten inne i Syria.

På den Syriske siden er Iran og Russland de viktigste allierte. Det ligger også et kinesisk hangarskip utenfor kysten av Syria. Kina bidrar med rådgivere til støtte for president Assad. På bakken er det støtten fra Iran som er det viktigste. En ny situasjon har oppstått nå som russerne deltar direkte med betydelig flystøtte. Alliansen mellom Russland og Syria er ikke ny. Russerne har en større marinebase i landet. De vil vise seg fram. Syria blir et utstillingsvindu for russiske våpen. Alle flyene som blir brukt er til salgs. De håper å selge mer våpen. Russland har troverdighet i kampen mot jihadister av alle slag og vil øke sin betydning i regionen.

IS har sine røtter i Irak. I Syria bygget de seg opp og fikk mye støtte utenfra. Da de vente tilbake og erobret store deler av Irak, kom de i konflikt, ikke bare med Irak og kurderne, men også med USA. Konflikten spredde seg til regionen. IS har amerikanske våpen, men USA og EU er ikke sentrale aktører i denne krigen. Offisielt støtter de bare en mindre aktør blant opprørene (Free Syrian Army). Derfor er de handlingslammet.

USA blir i liten grad berørt av de syriske flyktningene. Det er mulig at så mye som 25% av dem er på vei mot Europa. President Assad lar seg ikke fjerne med enkle midler. Norge bør slutte å støtte væpnet revolusjon i Syria. Kampen mot IS og andre terroristgrupper er legitim. EU bør se på årsaken til flukten. Av humanitære og politiske grunner må vi kunne si: Stopp krigen!

3 kommentarer om “Stopp krigen i Syria!

 1. Hei Thor ! Språk skaper virkelighet og du bruker ord som menneskesmuglere og flyktningestrøm. Ingen smugler mennesker ut av Syria – kanskje noen smugler heroin, hva vet jeg. Syrere er heller ikke migranter; de er mennesker som søker asyl og er beskyttet av menneskerettighetene. Det er heller ingen flyktningestrøm; det er fortsatt mennesker som flykter av helt legitime årsaker. Språk skaper virkelighet.

  1. Hei Kurt, jeg ser at du har noen viktige poenger. Språk skaper virkelighet. Nå har jeg ikke skrevet at noen smugler mennesker ut av Syria. Det jeg sier er at «I sommer har menneskesmuglerne fra Benghazi hatt travle dager. Sammen med diverse jihadistiske terroristgrupper og andre banditter, styrer de i ruinene av Libya.» Du skriver at «Syrere er heller ikke migranter; de er mennesker som søker asyl og er beskyttet av menneskerettighetene.» Det er jeg helt enig i. Jeg ønsker at flyktninger skal kunne fremme sin søknad om asyl uten å bli hindret. Et enkelt ferjesamband vil kunne løse noen problemer. Uansett mener jeg at det viktigste er å stoppe krigen.

 2. Enten dere vet ingenting om disse landene, Syria Libya osv, dere snakker om eller er dere skuespillere som egentlig forsvarer hva kolonialisme hadde oppnådd i sitt forbrytelser mot menneskeheten. Trenger jeg å lære dere at verken «Syria» elle «Libya» er verket av de divers etnier og sekter som de disse kolonial skapte stater fanger i sine grenser, det er ikke engang et ønske om å leve sammen fra disse menneskene dere kaller Syrere eller libyer…Bare å si syrere er å støtte forbrytelsen til England og Frankrike ..Hvis det finnes i dag et folk som kalles syrisk er det vel på grunn av det folket er kunstig skapt av disse to kriminelle statene.
  Syria har aldri vært et land før kolonialismen, det er blitt bygd til tross for alle logisk, de puttet i samme bås etniske grupper, folkeslag, religioner som ikke bare ikke ønsket, men var sterk fiendtlig innstilt til hverandre, og har aldri klart å godta seg sammen som en nasjon. Denne eldgamle fiendtlighet gjorde illusorisk ethvert forsøk på å få dem til å leve sammen.
  Dette de to kriminelle kolonial maktene på den tiden og medlemmer av NATO i dag var fullt klar over.
  Koloni maktene gjorde det samme scenario i andre deler av verden, blant annet i mitt område dere, palass revolusjoner, kaller «medlem av den arabiske verden» selv om dere vet utmerket godt at vi er langt fra å være araber
  . https://kabylia.wordpress.com/2015/10/29/ferhat-mehenni-conference-in-new-york-at-the-event-of-the-kabyle-flag-raising-ar-the-united-nations/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s