Norsk Folkehjelp på feil side

norsk_folkehjelpNorsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

Norsk Folkehjelps mål er menneskeverd og like rettigheter for alle, uansett kjønn, handikap, etnisk tilhørighet, religion, alder, seksuell legning eller sosial status.

Organisasjonen frakter hjelp og forsyninger inn i Syria fra Tyrkia til områder kontrollert av IS og Al Nusra (Al Qaida i Syria) i Alepporegionen. Folkehjelpa påstår at de samarbeider med Den Syriske Nasjonalkoalisjonen. Dette er den gruppa som vestmaktene støtter. De har et kontor i London, men har lite å si på bakken i Syria. Der er det ekstremistene som sloss mot myndighetene.

Mer enn 60% av befolkningen i Syria, er arabiske sunnimuslimer. Det finnes også andre grupper av muslimer og kristne, samt noen få jøder. Kurdere, irakiske turkmenere og armenere er de største ikkearabiske gruppene. Regjeringen er sekulær, og representerer den panarabiske tradisjon etter Abdul Nasser. Arabisk enhet er en fiasko, men i Syria er det stadig Bathpartiet som regjerer.

Fra begynnelsen var det klart for geopolitiske analytikere at konflikten i Syria ikke var «pro-demokrati»-demonstranter mot diktaturet, men heller frukten av en veldokumentert konspirasjon mellom USA, Israel og Saudi-Arabia. De ønsket å bevæpne og diktere sekteriske ekstremister knyttet til Al Qaida, mot den syriske regjeringen. Iran, Syria og Hizbollah er Israels viktigste fiender.

Wahhabistene driver sin jihad i Syria. Disse hellige krigerne er finansiert av de rojale oljediktaturene i regionen. Krig er dyrt. Tyrkisk støtte og kjøp av stjålet olje er ikke nok. Store mengder våpen er fløyet inn til landets væpnede opposisjon. Mange er fremmedkrigere fra andre arabiske land og fra Europa. Russland, Iran og Hizbollah støtter aktivt opp om kampen mot de religiøse ekstremistene. Over hele Syria, med unntak av nord-øst vinner den Syrisk Arabiske Hæren tilbake områder den hadde tapt. Det finnes likevel ingen militær løsning.

De tredje Geneveforhandlingene om fred i Syria, har nettopp startet. Folket i Syria bør selv få lov til å bestemme hvem som skal styre landet. Alle parter må få rett til å stille til et rettferdig valg. Sekterisme og religionskrig har utartet til ren terrorisme. De nekter å forhandle og må derfor presses av sine sponsorer. Det haster med å finne en forhandlingsløsning. Det kriges på 5. året og befolkningen utsettes for omfattende grusomheter. Dersom det ikke blir fred snart, har landet ingen framtid.

Norsk Folkehjelp har havnet i dårlig selskap. De hevder at Syriske myndigheter har mistet all legitimitet som en følge av angrep på egen befolkning etter noen fredlige demonstrasjoner. Dette narrativet er produsert av vestmaktene og støttes av norske myndigheter. I blodtåka etter «seieren» i Libya, trodde mange i vesten at man kunne vinne ved hjelp av denne historien. Nå har situasjonen endret seg. Russerne står ved sine forpliktelser som alliert med Syria. Terroren i Paris øker skepsisen mot de religiøse ekstremistene.

Norsk Folkehjelp bør droppe prosjektet med regimeskifte, og heller støtte fredsbevegelsen. Folkehjelpa har ikke dekning for sitt syn hos fagbevegelsen. De bør støtte tanken om en sekulær stat og et inkluderende samfunn. Sekterisk religionskrig er ikke noe for Norsk Folkehjelp. Det er på tide å skifte side.

3 kommentarer om “Norsk Folkehjelp på feil side

 1. Thor Solheim: Viktig og veldig bra artikkel- håper du kan mobilisere slik at ikke fagbevegelsen blir limt til denne terrorstøttede ‘humanitære’ organisasjoner.
  I mine innlegg i KK og i Morgenbladet tar jeg for meg bl.a. NF og deres arbeid i SYria. Jeg begrunner hvorfor man bør samarbeide med myndighetene hvis det er humanitært arbeid man bedriver.Som svar fikk både jeg og Steigan at sanksjoner ikke rammer sivilbefolkningen. AT DE TØR Å KOMME MED EN SLIK PÅSTAND..Jeg har kjennskap til områdene hvor NF driver med sitt ‘humanitære’ arbeid og de områdene er kontrollert av terrororganisasjoner. NF påstår at de f¨år hjelpen inn fra Tyrkia. I disse grenseovergangene er det AL-Nusra som kontrollerer. I tillegg må de samarbeide med tyrkiske myndigheter. Tyrkiske myndigheter støtter bl.a. Al- Nusra. NF samarbeider med altså med en stat og terrororganisasjoner hvis mål er å styrte Syrias valgte president og en suveren stat. NF sier esplisitt at de har kontakt og gir støtte til denne ‘Nasjonalkoalisjonen’- en paraplyorganisasjon laget, drevet og fanansiert av de samme som støtter statene som støtter terrororganisasjoner. NF sier de er opptatt av demokrati. Samtidig støtter de denne Nasjonalkoalisjonen som Syrias legitime regjering???

  <<>> Hva er dette??? ….hva i all verden er det NF driver med????.

 2. Svar til Norsk Folkehjelp

  Takk for svar! Det er fint at Norsk Folkehjelp er opptatt av sitt renommé. Problemet er at jeg fortsatt lurer på hva som var direkte feil med mitt første innlegg. Er det kanskje et spørsmål om ulike politiske vurderinger?

  Vi bevilger penger fra fagforeningene, og vi samler sammen penger på gata 1. mai. Det er mange som føler et eierskap til Norsk Folkehjelp. Derfor er det viktig å få vite hva dere driver med. Jeg har kontaktet hedersmannen Finn Erik Thoresen, og håper på et svar. Videre så tok jeg opp saken med min forbundsleder Mimmi Kvisvik, som også sitter i styret for Norsk Folkehjelp. Situasjonen i Syria blei drøftet på et seminar knyttet til Trondheimskonferansen, som ble avholdt for kort tid tilbake.

  Det er kjent fra NFs egne nettsider at dere har mottatt store beløp, ikke bare fra det norske UD, men også fra flere vestlige stormakter som har sin egen agenda i Syria. Det antas at disse midlene skal delvis brukes til å bygge opp en alternativ statsmakt i Syria, med sikte på å skifte ut regjeringa i Damaskus. I så fall er det naturlig å spørre hvem som skal få støtte, hva støtten skal bestå i, og hvordan den skal formidles.

  Tyrkia bruker migranter som et politisk pressmiddel overfor EU. De presser EU for penger, presser på for medlemskap, og de presser Nato for politisk og militær støtte i deres indirekte krig mot Syria og Kurdistan via jihadistene. Heldigvis står terroristene i Aleppoprovinsen overfor et militært nederlag. Det ville i så fall bedre den humanitære situasjonen for folk flest.

  For den innsatsen som NF har gjort i Vietnam og for støtten til palestinske folket, har NF høstet stor internasjonal anerkjennelse. Blir denne anerkjennelsen nå skuslet bort på slagmarken i Syria? Er det mulig for Norsk Folkehjelp å svare konkret? Kan vi få vite hvilke samarbeidspartnere NF faktisk har i Syria? Hvem har den militære kontrollen i de områdene NF arbeider? Og hvem har kontroll over transporten inn i landet? Tyrkia, Saudi-Arabia og den såkalte opposisjonen inne i Syria, står på min liste over de som NF ikke bør samarbeide med.

  Tyrkia har for tiden et religiøst styre med osmanske ambisjoner, og er også i krig mot kurderne. Saudi-Arabia finansierer nesten alt som finnes av islamittisk terror rundt omkring i verden. De kapper hoder på samme måten som sine frender i Syria. Det er riktig av Norsk Folkehjelp å ta standpunkt, men da risikerer man å havne på feil side noen ganger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s