Beretning fra landsstyret i FO

FO ledelsen
FO ledelsen

FO kongressen 2015. Innlegg fra delegat Thor Solheim

Det har vært en vanskelig periode for FO. Et flertall av de kongressvalgte medlemmene i AU har trukket seg fra sine verv i perioden. Det betyr systemkrise. Individuelle forklaringer er ikke gode nok. Jeg mener at det er landsstyret som har svikta. Våre fremste tillitsvalgte har hatt rammebetingelser og et arbeidsmiljø som ikke holder mål. Nå må vi lære noe av det som skjede.

LO hadde også en leder som fant å måtte trekke seg i kongressperioden, da var det nestlederen som overtok funksjonen som leder fram til kongressen. Slik er det ikke i FO. Her har vi et landsstyre som tar seg til rette, og tilegner seg fullmakter som ingen har gitt dem. Det er her på kongressen at lederne skal velges, og det er her de skal ha tillit. FO skal ikke styres av et supplement. Det er i strid med vedtektene.

Den grunnleggende idéen bak fagbevegelsen, er at vi blir sterkere av å stå sammen. Enhet er derfor viktig. Vår tradisjonelle modell med tre profesjoner, som alle har legitime interesser, gir en kompleks struktur. Som eksempel bør vi kanskje på sikt klare oss med én sosialarbeiderprofesjon i Norge. Det vil kunne gi oss en enklere styringsmodell, og forhindre at FO enkelte ganger risikerer å snakke med ulike stemmer.

FO har tradisjon for å velge seg dyktige og robuste ledere. De trenger i likhet med alle oss andre å bli sett, og å bli verdsatt. Det er et paradoks at vi ikke er bedre på inkludering i egne rekker. Blant flotte sosialarbeidere i FOs ledelse, har det tydeligvis vært mangel på evnen til å dra omsorg for hverandre.

Tillit er noe du får fra de som velger deg. Derfor heter det tillitsvalgt. Det er alltid et mål å gjøre kollegaene bedre. I FO handler det også om å respektere de valgene som kongressen har gjort. Det er her landsstyret har svikta. De har trodd at FO kan fornyes gjennom nyvalg i kongressperioden. De har tatt feil. Det er gjennom politiske oppgjør på FO-kongressen at vår organisasjon fornyer seg.

Dersom en liknende krise skulle oppstå i framtida, så vil ekstraordinær kongress måtte finansieres ved oppsigelser på hovedkontoret. Bevisstheten om dette kan ha forebyggende effekt. Nå må det være slutt på bruk og kast av våre ledere. FO skal være et trygt og kreativt fellesskap, som utvikler fagforeningspolitikk for framtida.

Til tross for store vansker, har FO klart å komme tilbake. Nå er det på nytt vekst i medlemsmassen, og utadrettet virksomhet har økt. Det er bra. Nå skal framgangen sikres ved at kongressen gjør de grepene som er nødvendige. I FO skal det være kongressen som staker ut kursen, både i politikken, i vedtektene og i personvalgene. Kamerater, den jobben skal vi gjøre her og nå.

5 kommentarer om “Beretning fra landsstyret i FO

  1. Thor, du skriver her at du mener at vi kanskje på sikt bør klare oss med én sosialarbeiderprofesjon i Norge, fordi det vil kunne gi oss en enklere styringsmodell i FO. Jeg mener at det grenser til utenforliggende hensyn. Jeg er mener Brukernes behov, ikke FOs, må avgjøre hvilke profesjoner (hvilken kompetanse) vi skal ha.

  2. Hei Thor. Jeg er veldig enig med deg i forhold til ansvarliggjøringen av landsstyret og kongressen. Men nærmest i en bisetning bringer du inn en ide om at profesjonene skal slås sammen for å gjøre det lett å ha faglig diskusjon i FO. Da faller seriøsiteten i et ellers godt innspill. Profesjonene er slik du beskriver det til for FO, ikke for tjenestene ute i det virkelige livet utenfor FO.

  3. Hei, og takk for kommentarer. En profesjon brukes som et eksempel. Det vil kunne gi oss en enklere styringsmodell, og forhindre at FO enkelte ganger risikerer å snakke med ulike stemmer, men jeg tror ikke at det er bra. Vi må kunne leve med mangfold og ulike syn på noen saker.

    1. Hei igjen Thor. Jeg er veldig enig i at vi må kunne leve med mangfold og ulike syn på noen saker. Når det er uenighet for eksempel om fag og profesjon, er det også bra at dette diskuteres åpent og at de ulike faglige perspektivene blir brynet mot hverandre. Kanskje er vi ikke så uenige som jeg først fikk inntrykk av. Uansett er det ikke noen realpolitiske profesjonsfsglige saker i spill akkurat nå. I FO derimot er det mye i spill og mye som står på spill. Og det er i FO ditt budskap om å leve med mangfold og ulike syn er høyaktuelt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s