Byrkjeflotsaken

ByrkjeflotUttalelse fra landstyret i FO angående situasjonen i LO Trondheim og Trondheimskonferansen i 2014:

Avdelingsstyret i FO Sør-Trøndelag har i en uttalelse sluttet seg til vurderingen  LOs juridiske avdeling  har gjort av forholdet mellom Arne Byrkjeflot og FOs ungdomstillitsvalgte i LO Trondheim. Konklusjonen i vurderingen er at «Byrkjeflot har vist grovt sviktende dømmekraft, og en opptreden som ikke er forenlig med å være ledende tillitsvalgt i LO».

Landsstyret i FO slutter seg til uttalelsen og FO Sør-Trøndelags vurdering av situasjonen.

Byrkjeflot har etter sterkt press trukket seg som leder av LO Trondheim, men fortsetter i styret. Han står fortsatt oppført som innleder og deltaker på Trondheimskonferansen 2014.

FO er kritisk til LO i Trondheims håndtering av saken og at de lar ham forsette som ledende tillitsvalgt både i styret og på Trondheimskonferansen.

Med bakgrunn i dette oppfordrer landstyret i FO sine avdelinger og medlemmer til ikke å delta på Trondheimskonferansen 2014.

Arne Birger Heli skriver på Facebook: For oss utenforstående er det jo umulig å ha noen sterke meninger om saken. Når det nå er snakk om boikott av Trondheimskonferansen også viser det hvordan en sak kan utvikle seg i et helt meningsløst omfang.

Trond Andresen skriver på Facebook: Her fiskes det nå i rørt vann. Jeg venta på noe slikt. AP-fraksjonen i LO gnir seg i hendene. Ikke minst når de får drahjelp av noen fagforeningsfolk i Rødt. Uavhengig av hva man mener om Byrkjeflots opptreden, blir disse folka fra Rødt nyttige hjelpere for APs kontroll over LO.

Hva da med FO? Dersom vi mener at «Byrkjeflot har vist grovt sviktende dømmekraft, og en opptreden som ikke er forenlig med å være ledende tillitsvalgt i LO», så sier LOs vedtekter:

§ 23. Suspensjon av tillitsvalgte og oppsigelse av ansatte

 1. Tillitsvalgte kan suspenderes av Sekretariatet. Suspensjonen kan skje med bibehold eller tap av den suspendertes lønn. Suspensjonen må legges fram for første Representantskap til foreløpig godkjenning og for Kongressen til endelig avgjørelse. Den suspenderte har i slike tilfeller talerett i Representantskapet og på Kongressen.

To spørsmål til FOs ledelse:

 1. Hvorfor krever ikke FO at Arne Byrkjeflot suspenderes av Sekretariatet?
 2. Er saken så viktig at Trondheimskonferansen i 2014 skal boikottes, så bør vel også FOs medlemskap i LO vurderes, dersom Byrkjeflot får fortsette?

4 kommentarer om “Byrkjeflotsaken

 1. Jeg er uenig i FOs landsstyre sitt vedtak om boikott av Trondheimskonferansen. Men jeg mener de som nå kritiserer FO og NTL for å være «nyttige idioter» for høyresiden i fagbevegelsen helt ser bort fra det faktum at hovedpersonen selv kunne – og burde – løst denne saken med å utvise bedre dømmekraft, ved å ta saken så alvorlig som den fortjener og trekke seg fra programmet 2014. Dette burde etter min mening også vært et krav fra styret i LO Trondheim.
  Jeg fremmet sjøl et forslag i Hordalandsavdelingen som inviterte Byrkjeflot og styret i LO Trondheim til å tenke på nytt:
  «FO Hordaland har hatt deltakere på Trondheimskonferansen i mange år. Konferansen er en av de viktigste møteplassene vi har for faglige tillitsvalgte.
  Vi har i år avventet påmelding til Trondheimskonferansen 2014, med bakgrunn i det alvorlige tillitsbruddet som tidligere leder av LO Trondheim er kritisert for og har innrømmet.
  Det er etter vårt syn helt nødvendig at Arne Byrkjeflot har trukket seg fra ledervervet. Hvordan hans rolle internt i LO Trondheim skal være fremover anser vi å være et internt organisasjonsforhold i LO.

  Men når vi nå er kjent med at Byrkjeflot skal ha en sentral rolle ved konferansen 2014, beklager vi dette sterkt. Vi mener at styret i LO Trondheim utviser dårlig dømmekraft ved å ikke ta inn over seg den kritikken som er kommet fra faglige og politiske miljø mot at Byrkjeflot nå har en fremtredende rolle. Det er et dårlig signal til unge kvinnelige tillitsvalgte og skader etter vårt syn en felles kamp for arbeid og faglige rettigheter.

  FO Hordaland vil inntil Byrkjeflot sin rolle på konferansen er nærmere avklart, ikke melde oss på Trondheimskonferansen 2014».
  Dette ble ikke behandlet pga Landsstyrets vedtak.
  Både utifra sakens karakter og konsekvensene for arbeidet i fagbevegelsen fremover burde kritikerne av de som «boikotter» eller «dropper» Trondheimskonferansen ta en runde til om hvem som skader samling av venstrekreftene.
  Kenneth Larsen

 2. jeg merker meg her at ingen her sier noe om hva Byrkjeflot skal ha gjort med kommer med formallistiske argumenter. En eller annen jurist har vurdert saken og da så… Uten av vi andre får vite noe mer. Det eneste som er kommet fram er at han har hatt et forhold til en mye yngre kollega som nå er død og ikke kan uttale seg. Jeg synes at reaksjonene som har kommet ikke i det hele tatt står i forhold til denne evt. forseelse. Hva med Arve Tellefsen – han er gift med en mye yngre dame – skal man boikotte hans konserter av den grunn – eller mange andre som dette gjelder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s