Fag, kvalitet og pasientsikkerhet

SengerDet er positivt at fagdirektør Toril Kolås i Sykehuset Innlandet (SI) vil diskutere behovene for spesialiserte helsetjenester (OA 30. oktober). Hittil har tilhengerne av «nytt hovedsykehus i Mjøsområdet» kommet på etterskudd i det offentlige ordskiftet. Den viktigste grunnen kan være at de har for dårlige argumenter. Det finnes allerede store og sentraliserte sykehus i Østlandsområdet. Her finnes det mye relevant erfaring. Behovet er en differensiert sykehusstruktur som kan ivareta ulike hensyn. Presset i spesialisthelsetjenesten består ikke i mangelen på dagbehandlingstilbud. Det er først og fremst innen de kirurgiske fag at dagbehandling har økt. De siste 7 årene har norske sykehus mistet 1700 senger. Sykehuset på Gjøvik har mistet mye. Det er sengemangel og for kort liggetid som svekker kvaliteten på utredning og behandling allerede i dag. Ikke minst på Ahus. At Ahus er enda større enn det planlagte Mjøssykehuset, er ikke relevant. Det er for lite plass og det mangle senger og personell. Korridorpasienten og svingdørspasienten er ikke bra for fag, kvalitet og pasientsikkerhet.

Erfaringene fra Ahus er spesielt relevante for Hedmark og Oppland. Underdimensjonering og underbudsjettering er viktig i den fasen da prosjektet skal selges inn. Kostnadssprekken og skandalene kan tas når den tid kommer. Faktum er at vi blir mange flere eldre mennesker i årene som kommer. Behovet for sykehussenger vil øke kraftig. Samhandlingsreformen vil i beste fall dempe etterspørselen etter sykehussenger. I verste fall vil spillet om fakturaene ødelegge ethvert samarbeid mellom sykehus og kommune. Vi snakker om 48 ulike kommuner i innlandet. Da kan samarbeid bli erstattet av økonomiske transaksjoner.

Så store sykehus som det vi har i Oppland, har aldri før vært utsatt for sentralisering og nedleggelse. Administrasjonen holder sine kort tett for brystet. De bruker store penger på å markedsføre sine strategiske planer, men sier lite konkret om hva nytt hovedsykehus betyr vedrørende plass, senger, personell og økonomi. Det nyeste er at psykiatri, rehabilitering og andre tjenester skal inn i hovedsykehuset. Psykiatrien har dramatisk redusert antall senger over mange år. Det kan ikke fortsette. Oppland har nylig fått redusert sitt tilbud innen alderspsykiatri ved at tilbudet på Reinsvoll er nedlagt. Direkte trist er det at ledelsen i SI er så i utakt med framtidas behov at de legger ned slike tjenester i Oppland. Det er de store fagene som vil vokse. Indremedisin og psykiatri. Antallet fagområder er ikke viktig, slik som Toril Kolås later til å tro. Vi trenger spesialisert kompetanse i utredning og diagnostikk innenfor eldremedisin.

I Hedmark har vi to spesielt små sykehus. Tynset og Kongsvinger. Sykehusene gir den lokale tryggheten og akuttberedskapen som alle i Hedmark og Oppland har krav på til tross for størrelsen. I Oppland står alle akuttsykehusene i fare for å bli nedlagt. Nå har vår nye helseminister, Bent Høie sagt at han har tillit til de regionale helseforetakene og vil bruke fire år på å legge dem ned. Da hjelper det lite at han lover at ingen akuttsykehus eller fødeavdeling skal legges ned før Stortinget har behandlet en samlet helseplan. Ledelsen i SI er tonedøv for politiske signaler. De politiske partiene i Oppland har stilt krav. Behovene er i endring svarer fagdirektør Toril Kolås. Det er grunn til å tro at sterk sentralisering og nedleggelser setter fag, kvalitet og pasientsikkerhet i fare.

3 kommentarer om “Fag, kvalitet og pasientsikkerhet

  1. Jeg mener det er et overgrep mot befolkningen – det virker på meg som ren og skjær galskap å legge ned de velfungerende sykehusene vi har i Gjøvik og på Lillehammer! Er det ingen som klarer å stoppe dette?

  2. Jeg et litt forvirret. Hvordan er det mulig denne slags overgrep i Norge?

  3. Enkelt å forstå for en som har levd noen år:; … STORMANNSGALSKAPEN har tatt overhånd!!! Snart i alle lag i befolkningen, derfor får de «sterkeste» viljen sin gjennom….. slik jeg ser det, – og hvis ikke folk protesterer klarer jo smartingene å ordne det slik at det allerede har kommet så langt – og er blitt brukt så vanvittig mye penger at …… SKJØNNER ???? Da må de stå løpet ut! Ikke første gang dette skjer i Norge, etter hvert som pengene har flommet inn har fornuften flommet ut!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s