Jul på Gjøvik

Juletre

Det er med glede jeg har takket ja til å være med på å tenne julegrana her i Gjøvik sentrum i år. Min appell holder jeg på vegne av Human-Etisk Forbund.

Vi har feira jul siden norrøn tid. Jul har blitt feira fordi sola snur. Det går mot lysere tider etter jul. Ute er det på denne tida av året ofte mørkt og kaldt. Fargene går i hvitt og blått. Da tenner vi lys og vi fyrer mye for å holde varmen. I kontrast til hvordan det er ute, så pynter vi inne med sterke farger i rødt og grønt. Det å være sterk, og å reise i viking, det hører sommeren til. Midtvinters kryper vi sammen, mest innendørs, og da er det familien som står i fokus.

Etter at kristendommen kom til Norge, så forsøkte kirken å gjøre jula om til en slags Kristusmesse. Fokus på jesusbarnet er vellykket. Nå er barna er noe av det viktigste i jula. Hedenske nisser og juletrær har gått bra sammen med jesusbarnet. Det hedenske og det kristne er fortsatt tilstede. Heldigvis vil mange si.

De siste 50 åra har handelsstanden tatt over jula. De kommersielle sider ved julefeiringen er nå dominerende. Hvorfor skal ikke de med næringsinteresser også kjenne sin besøkelsestid? Det er ikke noe galt med dette. Alle kan feire jul, og ingen har monopol på jula.

Det å gi hverandre gaver er viktig. Det å utveksle gaver er å bekrefte sosiale bånd. Ikke minst i familien. Julehandel er en blomstringstid for store deler av varehandelen. Gaver som er kjøpt kan føre til fryd og glede i heimen. Det kan også ligge mye omtanke bak kjøpet av de rette gavene. Aktørene i varehandelen prøver å utnytte dette fenomenet.

Men, det er ikke bare gaver. I juletida under vi oss litt ekstra når det gjelder mat og drikke. Her er det tradisjoner som skal tas var på. Julemat har betydning for identitet og forståelsen av hvem du er. Måltidet er det vi samler oss om. Det å spise sammen bekrefter fellesskapet. God mat, er bedre sammen med andre. Derfor skal mange på julebord, og middagen på juleaften framstår som selve høydepunktet i julefeiringen.

Den ekstra gode julefølelsen kommer når du har gjort noe godt for andre. Bak dette ligger en tanke om at alle skal med. Det er mye som ikke er så bra. Både i Norge og i andre land er det mennesker som ikke får det de trenger til jul. Det være seg det materielle ting som mat og klær eller følelsen av tilhørighet og fellesskap. Her ligger det utfordringer.

Om vårt økonomiske system er bærekraftig, er et spørsmål vi ikke skal drøfte her i dag.

Det er altså ikke nok å varme seg på familien, maten og gavene. Vi må vise omsorg for hverandre, for det er en del av den menneskelige natur. Det er noe vi har behov for å gjøre. Å ta vare på hverandre er ekstra viktig nå, i den aller kaldeste tida.

Samfunnsmessig er jula historisk, religiøs og kommersiell. På det individuelle planet er jula gaver, mat og fellesskap. Dette er selve sluttappellen: Vis omsorg og ta vare på hverandre!

Jeg vil gratulere Byen vår Gjøvik med et fint arrangement og takke for at Human-Etisk Forbund fikk holde appell her i dag.

God Jul til alle sammen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s