Tverrfaglig samarbeid

Det psykiatriske teamet er tverrfaglig og består tradisjonelt av fire profesjoner: lege, sykepleier, sosionom og psykolog. Videreutdanning er vanlig. Psykiatri defineres som en medisinsk spesialitet. En psykiater er en lege med godkjent videreutdanning i psykiatri. Psykiatri er læren om psykiske lidelser og behandlingen av disse. Spesialistutdanningen i psykiatri tar minst 5 år. Videreutdanningen skjer ved at spesialistkandidaten arbeider som lege i spesialisering på forskjellige institusjoner i helsevesenet, og samtidig følger et definert veilednings- og utdanningsprogram. Tjenesten må være variert og dekke alle sentrale psykiatriske arbeidssituasjoner, diagnostisk og behandlingsmessig. Tjenesten må foregå ved avdelinger godkjent for spesialistutdanning i psykiatri, ved 2 ulike avdelingsoverlegeavsnitt, og må omfatte minst 2 år ved sengeavdelinger, minst 1 år ved poliklinikk.

Psykiatrisk sykepleier er en autorisert sykepleier som gjennom teoretisk og praktisk utdannelse har spesialisert seg i sykepleie av pasienter med psykiske lidelser. Oppgavene varierer fra forvern, miljø- og ulike former for psykoterapi, til rehabiliteringsarbeid, oppfølging og ettervern. Psykiatriske sykepleiere finnes ved psykiatriske døgninstitusjoner og ved alle psykiatriske poliklinikker og distriktspsykiatriske sentra. Den teoretiske utdanningen gis i dag av høyskolene i form av et tverrfaglig etterutdanningsstudium.

En klinisk sosionom er en sosionom med videreutdanning innen klinisk sosialt arbeid. Kliniske sosionomer arbeider med å hjelpe personer med mentale, følelsesmessige eller adferdsrelaterte problemer. Arbeidet kan gjøres både gjennom individuell oppfølging og gruppeterapi. Det er vanlig å spesialisere seg og arbeide innen ett kompetanseområde. Kliniske sosionomer jobber for å forbedre pasienters evne til å fungere, både fysisk, psykisk og sosialt. Sosionomer har ikke autorisasjon som helsepersonell.

En psykolog har minimum seks års profesjonsutdannelse innenfor psykologi og klinisk virksomhet i form av psykoterapi, og eventuelt fem års videreutdanning i klinisk psykologi, men har ikke formell medisinsk kompetanse og kan ikke skrive ut medisiner. Det finnes flere studieløp innen psykologi, men profesjonsutdanningen i psykologi er det eneste som kvalifiserer til autorisasjon som psykolog. Psykologi vil ofte også være tilleggsfag til annen utdanning, og en mastergrad i psykologi kvalifisere til opptak på doktorgradsprogram innen psykologi (ph.d.). Psykologer og leger er de eneste i Norge som gjennom sin utdannelse har kompetanse til å utrede, diagnostisere og behandle psykisk lidelse hos mennesker.

Tanken bak det tverrfaglige teamarbeidet er at hver enkelt skal bidra til fellesskapet og pasientenes beste. Det er utdanninga kombinert med realkompetansen som bygger opp den faglige identiteten hos hver enkelt. Et psykiatrisk allmennteam består som oftest av fire til åtte personer. I så små grupper er individuelle forhold avgjørende. Kunnskaper og ferdigheter er individuelle egenskaper. Det er derfor ikke bare profesjontilhørigheten som teller. Erfaringene med tverrfaglig samarbeid er udelt positive. Alle har noe å bidra med og alle fortjener sin plass.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s