Etter Bekken & Strøm-saken

Det er et felles ansvar å etablere et godt arbeidsmiljø ved Bekken & Strøm. Alle parter må bidra for å utvikle en god og lønnsom bedrift. Nå må det tenkes framover. Sterke ord og vonde følelser er noe som partene må legge bak seg. En avtale er en ny start. Det er fornuften som har seira.

En tariffavtale er ikke bare til ulempe for en bedrift. Avtalen er et kompromiss, og til fordel for begge parter. For først gang ved Bekken & Strøm har de fagorganiserte skrevet under på at det er eierne som har styringsretten. De ansatte har ikke streikerett så lenge tariffavtalen gjelder. Lokale forhandlinger og innsynsrett kan brukes til bedriftens beste. Moderate arbeidere vil ha tariffavtale, radikale arbeidere vil ha hele bedriften.

Konflikten ved Bekken & Strøm løste seg som en oppstart på Gjøviks byjubileum. Fagbevegelsen markerer jubileet med en rekke aktiviteter og tiltak som går over hele året. Starten var et temamøte på Gjøvik arbeidersamfunn. Før historikeren Harald Berntsen holdt sitt foredrag om fagbevegelsens gjennombrudd, så delte lederen i LO-GLTE, Størk Hansen, ut blomster til representanter for de fagorganiserte ved Bekken & Strøm. Applausen varte lenge.

Gjøvik Høyre, ved Svein Håvar Korshavn, har kommet med et innspill til byjubileet. Han har skrevet brev til ordføreren om at Høyre ikke kan akseptere at LO eller andre gjør byjubileet til en interessepolitisk eller partipolitisk arena for markering av egne krav og stadpunkter. Bakgrunnen er at på LOs plakater er det en Facebook-reklame for gruppa «Vi som støtter tariffavtale ved Bekken & Strøm».

LO er en interessepolitisk organisasjon. Kampen for tariffavtaler er en normal aktivitet. Det finnes ingen omstridte interessepolitiske syn i LO for tiden. Historikeren Harald Berntsen avla Høyre en liten visitt da han siterte Flettfrid Andresen fra Trondhjem: «Jeg er politisk nøytral. Jeg har alltid stemt Høyre»

Sosiale medier som Facebook spiller en stadig viktigere rolle rent politisk. Det er nok å nevne hva som skjer i Egypt i disse dager. Facebook har også vært viktig i Bekken & Strøm-saken. At Høyre vil sensurere bort reklame for en helt normal og populær Facebook-gruppe er en politisk avskyelighet og en skam for et demokratisk parti.

LO har ingen ambisjoner om å sensurere plakatene til andre som vil markere byjubileet. Jubileets logo bør kunne brukes av alle som vil bidra med jubileumsaktiviteter. Alternativet er en klassedelt feiring av byjubileet. Gjøvik er en gammel industriby. Etter 1922 er det Arbeiderbevegelsen som har sittet med ansvaret. Uten fagbevegelsen hadde denne byen vært ingenting. Vil byborgerne ha sin egen feiring, eller vil de samarbeide?

Ordfører Bjørn Iddberg er en entusiastisk tilhenger av LOs jubileumaktiviteter, men han prøver å være venner med alle. At han kom i skade for å støtte Høyre i sensursaken, må skrives på hans tabbekvote. Det er mange i LO som tror at han ikke mente noe med det, og som fortsatt vil stemme på ham. Uansett vil Høyre tape kampen mot Facebook. Det blir ja til ytringsfrihet og nei til sensur av LOs plakater.

Det gjenstår en sak før konflikten ved Bekken & Strøm har fått en helt happy end. Det er, at om ett års tid så kan Sven Strøm stå fram og sier at tariffavtalen har vært til gavn for hans bedrift. Dersom dette skjer, da blir vel alle glade?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s